SİRKÜLER

2016-43-İmalatçılarda Makine Teçhizat Finansmanı BSMV İstisnası İle İlgili Gider Vergileri Kanunu Genel Tebliği Yayımlanmıştır

 

 

 

 

                                                                                                                              İstanbul, 16.04.2016

Sirküler No: 2016-43

İmalatçılarda Makine Teçhizat Finansmanı BSMV İstisnası İle İlgili Gider Vergileri Kanunu Genel Tebliği Yayımlanmıştır

 

29.03.2016 tarih ve 29668 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 90 Seri No’lu Gider Vergileri Genel Tebliği ile; 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere alınan makine ve teçhizatın finansmanı için bu işletmeler tarafından kullanılan krediler dolayısıyla lehe alınan paraların banka ve sigorta muameleleri vergisinden istisna tutulmuştur.

Bilindiği üzere,1 Ocak 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6655 sayılı Kanun ile 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre verilen sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince, münhasıran imalat sanayinde kullanmak üzere alınan makine ve teçhizatın finansmanı için kullanılan krediler dolayısıyla lehe alınan paralara uygulanan %5 banka ve sigorta muameleleri vergisi istisna kapsamına alınmıştı.

Bu Tebliğ ile istisna kapsamında kredi kullanılarak alınabilecek makine ve teçhizatın belirlenmesine ve söz konusu istisnanın uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:

- Sanayi sicil belgesini haiz olmak koşuluyla gerçek veya tüzel kişilik bünyesinde faaliyette bulunan tüm sanayi işletmeleri bu istisnadan yararlanabilecektir.

- Alınacak makine ve teçhizatın münhasıran sanayi sicil belgelerinde yer alan üretim ve imalat konularında kullanılabilecek mahiyette olması gerekmektedir.

- İstisna, sadece yeni (kullanılmamış) makine ve teçhizat alımını kapsamaktadır.

- İstisna kapsamında kredi kullanmak isteyen sanayi işletmelerinin; sanayi sicil belgesi ile makine ve teçhizat alımına ilişkin proforma fatura veya satış faturasının birer örneğini kredi kullanılacak finans kuruluşuna (bankalar ve finansman şirketleri) ibraz etmesi gerekmektedir. Satış faturasının ibrazı durumunda bu faturanın kredi başvuru tarihinden önceki 7 gün içinde düzenlenmiş olması zorunludur.

- Makine ve teçhizatın işletme aktifine kaydedildiğini gösteren yasal defter kaydının birer örneğinin de kredi kullanım tarihinden itibaren 1 ay içinde ilgili finans kuruluşuna ibraz edilmesi gerekmektedir.

- İstisna uygulanacak kredi tutarı; yurt içi alımlarda satış faturasında yer alan vergiler dahil tutarı, ithalatta ise ithalat işlemine ilişkin ödenen her türlü vergi, resim, harç ve paylar ile ihracatçının düzenlediği fatura ve benzeri belgede yer alan bedelin toplamını aşamaz.

- Finans kuruluşları ancak işletme tarafından sunulan belgelerin doğruluğunu kontrol ettikten sonra istisna kapsamında kredi kullandırabilirler.

Yukarıda açıklanan yükümlülüklere uyulmadan istisna kapsamında kredi kullandırılması veya belirlenen belgelerin öngörülen sürelerde eksiksiz olarak finans kuruluşuna ibraz edilmemesi halinde, kredinin kullandırıldığı tarihten itibaren zamanında alınmayan verginin, vergi ziyaı cezası ve aylık % 1,4 oranında hesaplanan gecikme faizi ile birlikte tahsil edilecektir.

 

 Bilgilerinize sunarız,

 Kadıoğlu YMM LTD.ŞTİ.

 

 




PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 224475