SİRKÜLER

2016-56-KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı

 

                                                İstanbul, 01.06.2016

Sirküler No: 2016-56

KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ Yayımlandı

 

6 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile, 26.04.2014 tarih ve 28983 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak 01.05.2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiş olan KDV Genel Uygulama Tebliği'nin bazı maddeleri değiştirilmiş, bazı yeni bölümler ise Tebliğ'e ilave edilmiştir.

İlgili Tebliğe Göre;

 

1- Mücbir Sebep Halinde Kısmi Tevkifat Uygulaması

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-2.1.3.1) bölümünde yapılan değişiklikle, Vergi Usul Kanununa göre mücbir sebep halinin başladığı tarihten sona erdiği tarihe kadar geçen sürede vergi ödevleri ertelendiğinden, mükelleflerin mücbir sebep halinde bulunduğu süre içerisindeki kısmi tevkifat kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulanmayacak, satıcılar hesapladığı verginin tamamını beyan edip ödeyecektir.

 

2-Fazla ve Yersiz Ödenen Vergi

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (I/C-1.1.2) bölümüne eklenen paragraflarda, indirim hakkına sahip olan mükelleflerin yaptıkları ithalat işlemlerine ilişkin olarak, ithalattan sonra meydana gelen matrah azaltıcı unsurlar nedeniyle fazla veya yersiz ödenmiş olan KDV tutarının, bu mükellefler tarafından indirim hesaplarına alınmış olması nedeniyle iade edilmeyeceği açıklanmıştır. Transfer fiyatlandırması yoluyla örtülü kazanç dağıtıldığının tespit edildiği durumlarda da geçerli olacağı belirtilen bu uygulamada, ithalat bedelinin azalması dolayısıyla ithalat sırasında fazla veya yersiz olarak ödenen bu vergilerle ilgili olarak indirim hesaplarında herhangi bir düzeltme yapılmayacaktır. Gayri maddi hak ödemeleri gibi hizmet ithalinde sorumlu sıfatıyla KDV beyan edilip ödenen işlem bedelinin azalması halinde de indirim düzeltmesi yapılmayacak, buna bağlı olarak iade talep edilmeyecektir.

 

3- Uluslararası Kuruluşlar İle Bunlara Bağlı Program, Fon, Temsilcilik Ve Özel İhtisas Kuruluşlarına KDV İstisnası

KDV Kanununun Geçici 26. maddesinde 6637 sayılı Kanunla yapılan değişikliğe paralel olarak KDV Genel Uygulama Tebliğinin (II/E) kısmının 2. bölümünde yapılan değişiklikle, ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye'de faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar ile bunlara bağlı program, fon, temsilcilik ve özel ihtisas kuruluşlarının resmi kullanımına mahsus alımlarında KDV istisnası uygulamasının usul ve esasları belirlenmiştir.

Ayrıca söz konusu hüküm gereği, yukarıda belirtilen kuruluşların sosyal ve ekonomik yardım amacıyla bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlerinde,  bedelsiz teslim ve hizmetlerinde kullanacakları mal ve hizmetleri alımlarında KDV istisnası uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar da tespit edilmiştir.

Bu bölümde yapılan açıklamalarla, KDV Kanununun Geçici 26. maddesiyle düzenlenen istisna kapsamında, ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası kuruluşlar ile bu kuruluşlara bağlı program, fon, temsilcilik ve özel ihtisas kuruluşlarının:

 - Resmi kullanımları için satın alacağı mal ve hizmetlerde,

- Bu kuruluşların sosyal ve ekonomik yardım amacıyla bedelsiz olarak yapacakları teslim ve hizmetlerde,

- Bedelsiz mal teslimi ve hizmet ifaları ile ilgili olarak satın alacakları mal ve hizmetlerde,

- Yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensuplarına Türkiye’de görevde bulundukları süre içerisinde yapılacak teslimi ve hizmetlerde,

KDV istisnası uygulamasının usul ve esasları tespit edilmiştir.

 

4- Ağaç ve Orman Ürünleri Tesliminde Tevkifat Uygulaması

Uygulama Genel Tebliği'nin "Ağaç ve Orman Ürünleri Teslimi" başlıklı I/C-2.1.3.3.6.1. bölümünün ikinci paragrafı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:

"Söz konusu malların (ağaç ve orman ürünleri) ithalatçıları veya bu malları 5018 sayılı Kanun'a ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alanlar tarafından yapılan teslimlerde tevkifat uygulanmaz. Bu teslimlere ilişkin düzenlenen faturada "Teslim edilen mal doğrudan ithalat yoluyla temin edildiğinden/temin edilerek üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır." veya "Teslim edilen mal 5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan temin edildiğinden/temin edilerek üretildiğinden tevkifat uygulanmamıştır." açıklamasına ve söz konusu malların ithalatına ilişkin fatura ve gümrük beyannamesi bilgilerine veya bu malların 5018 sayılı Kanun'a ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlardan alımına ilişkin fatura bilgilerine yer verilir."

Bu değişiklikle orman ürünlerini Orman Genel Müdürlüğüne bağlı işletme müdürlüklerinden alanlar tarafından tesliminde de tevkifat uygulaması kaldırılmaktadır.

 

5- İhraç Kaydıyla Teslimlerde İade Edilecek KDV

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IVA-8.12) bölümünde yapılan değişiklik ile, ihraç kaydıyla teslimlerde hesaplanan KDV ile yüklenilen vergi arasındaki farkın iade edilmesi şeklindeki eski uygulamaya ait örnek tebliğden çıkarılmıştır. Böylece, ihraç kayıtlı teslimlerde, sadece tecil edilen vergiden terkin edilemeyen kısmın iade edileceği belirtilmiştir.

6- YMM Raporu İbraz Edilmeden Mahsuben İade Yapılmaması

KDV Genel Uygulama Tebliğinin (IV/A-4) bölümünün üçüncü paragrafının birinci cümlesinde yer alan “nakden” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır. 

KDV Genel Uygulama Tebliği'nin; IV/A-2 “Vergi İnceleme Raporu ve Teminat Aranmaksızın İade” başlığı “Mahsup Yoluyla İade” şeklinde değiştirilerek bu bölümdeki alt başlık “Genel Açıklama” olarak düzeltilmiştir.

IV/A-4. bölümünde de, daha önce YMM raporu ile iade talebinde bulunan mükelleflerin, teminat karşılığı iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili YMM raporunu ibraz etmeleri gerektiği ifade edilerek; YMM raporunun ibraz edilmediği durumda teminatın vergi inceleme raporuna göre çözüleceği, ayrıca, bu süre içinde rapor ibraz edemeyecek olanların mazeretleriyle birlikte başvurmaları halinde vergi dairesince 6 aylık ek süre verebileceği belirtilmişti.

Yeni Tebliğ ile, IV/A-4 bölüm başlığındaki ve üçüncü paragrafın birinci cümlesindeki “nakden” ibaresi kaldırılarak, bu sürenin nakden ve/veya mahsuben tüm iadelerde geçerli olacağı hususu ifade edilmek istenmiştir. Dolayısıyla teminat mektubu vererek nakden ve/veya mahsuben KDV iadesi talebinde bulunan mükelleflerin, teminat karşılığı iadenin yapıldığı tarihten itibaren altı ay içinde bu iade ile ilgili YMM raporunun vergi dairesine teslim edilmiş olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.

 

7- İade Talep Dilekçesine “İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı” Dökümünün Eklenmemesi

KDV Genel Uygulama Tebliğinin IV/A-7) bölümünün üçüncü paragrafının üçüncü cümlesi tebliğ metninden çıkarılmak suretiyle, Gelir İdaresi Başkanlığınca elektronik ortamda alınması uygun görülen belgelerin elektronik ortamda gönderildiğine ilişkin "İnternet Vergi Dairesi Liste Alındısı” dökümünün iade talep dilekçesi ekinde vergi dairesine ibraz edilmesi uygulaması kaldırılmıştır.

 

8- Yürürlük

6 Seri No.lu KDV Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Resmi Gazetede yayımlandığı 21 Mayıs 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

 Bilgilerinize sunarız,

 Kadıoğlu YMM LTD.ŞTİ.

 

 




PRATİK BİLGİLER

» Amortisman Sınırı
» Vergiden Müstesna Yemek Bedeli
» Emlak Vergisi Oranları
» Fatura Düzenleme Sınırı
» Kıdem Tazminatı Tavanı
» Usulsüzlük Cezalarına Ait Cetvel

FAYDALI LİNKLER

TCMB DÖVİZ KURLARI

HAVA DURUMU

SİTE SAYACI


Ziyaretçi Sayımız: 224468